Når cirkus bygger bro på tværs af kulturer

Billede af indgangen til Cirkus Tværs. Stedet hvor udsatte unge mødes på tværs af kulturer.

Cirkus Tværs giver udsatte unge mulighed for at deltage i det fællesskab, der er omkring cirkus. Det giver dem noget at beskæftige sig med, så de ikke ender i grupperinger på gaden og giver dem et helt unikt netværk med andre kulturer og mennesker.

Af Emil Prehn

På Gudrunsvej i Gellerup ligger Cirkus Tværs, som er et kommunalt støttet projekt. Indgangen ligner angiveligt også et cirkus, med en masse farver og et træskur bygget som indgangen til et cirkustelt. De mennesker man møder indenfor er mindst lige så farverige som indgangen.

Cirkus Tværs er for alle, og det er uanset køn, etnicitet eller kultur. Man kan komme direkte fra gaden og behøver intet medlemskab, som man ellers kender det fra fritidsklubber. Men Cirkus Tværs er bestemt heller ikke en fritidsklub som flest er. For det første er det et cirkus, hvor man kan lege med bolde, kegler, trapezer og hvad hjertet ellers begærer af gøgl. For det andet er det et projekt, der giver udsatte unge noget at lave, så de ikke ender i grupperinger eller bandemiljø.

Og man forstår hurtigt, hvorfor børn, unge og voksne kommer i Cirkus Tværs, for selvom det blot er et halvgammelt lokale, så træder man ind i en boble, man træder væk fra hverdagen og alle de udfordringer den kan have, og man får lov til at være sig selv, dyrke sig selv, lade sig inspirere af andre og finpudse sine jongleringsevner.

Igennem Cirkus Tværs skaber man et netværk med andre kulturer og personer, man måske slet ikke kendte.

Man kommer ud at optræde både i Danmark og i udlandet, og det er stadig uden, at det koster en krone, for hele tanken er, at alle skal kunne være med, og så må økonomien findes andetsteds.

Den nye cirkusdirektør

Søren Stockmar er cirkusdirektør i Cirkus Tværs. Det har han været siden 2015, hvor den tidligere direktør på tragisk vis døde i en færdselsulykke. Det er altså på baggrund af en sørgelig hændelse, at Søren i dag sidder som direktør for Cirkus Tværs. 

Søren Stockmar startede som cirkusartist tilbage i 1995 og allerede i 1996 stiftede han bekendtskab med Cirkus Tværs, altså har han været en del af det længe og er derfor helt på linje med tankegangen bag Cirkus Tværs; at det skal være et gratis tilbud, hvor alle kan komme og lege cirkus med hinanden og skabe bånd til andre mennesker og kulturer.

Interesseskabelsen for cirkus 

“De unges interesse for cirkus starter ofte, når de ser jævnaldrende vise deres kunstner frem i en storslået forestilling”, siger Søren Stockmar

Cirkus og unge udsatte er normalt ikke noget man sætter i forbindelse med hinanden, derfor kan man også undre sig over, hvordan Cirkus Tværs motiverer unge til at komme ned og jonglere med. Men som Søren siger ovenover, så er ægger det i høj grad de unges interesse, når de ser eller hører andre unge, der dyrker cirkus.

“Hele forcen ligger ved, at man nemt kan tage sin ven med, der aldrig har prøvet cirkus før, og så kan man træne sammen, selvom niveauerne er forskellige”, siger Søren Stockmar.

Søren mener, at de unge bliver hængende, fordi at de hele tiden bliver motiveret til at blive bedre. Når de er ude i verden, ser de andre artister, der måske kan mere end dem, og så tænker de, at det vil de også kunne en dag.

“Nogle af dem, der tidligere kom i Cirkus Tværs, kan sågar mere i dag, end jeg nogensinde har kunnet”, siger Søren Stockmar med et smil på læben. 

Han har opnået det han gerne ville med Cirkus Tværs – give de unge en tro på dem selv.

Cirkus som primus motor for integration

’Mange af dem, der kommer her, lærer det danske sprog meget hurtigere end andre fra samme baggrund’, siger Søren Stockmar.

De unge, der kommer i Cirkus Tværs, får meget mere med sig end blot kompetencer inden for cirkus. Søren Stockmar og Cirkus Tværs har god erfaring med, at de unge hurtigere integreres, de bliver bedre til at omgås med folk fra andre kulturer. Og den effekt oplever Søren på trods af, at Cirkus Tværs ikke trækker danske kulturer ned over de unge, der kommer hos dem.

”Det fungerer, fordi at det er en form for møde mellem kulturer”, fortæller Søren.

Man kommer med hver sin kulturelle baggrund og opdager, at man sagtens kan fungere med folk, der har andre værdier.

emaupr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *